демотиватори – що е то?

Що е то демотиватори?

демотиватори

Сърфирайки в интернет, сигурно многократно сте се сблъсквали с малко познатата дума “демотиватори”. Откъде се появи този странен термин и какво представляват демотиваторите?

Демотиваторите представляват картина/снимка, придружена от сатиричен, ироничен, или смешен надпис, който е един вид предизвикателство към битуващото разбиране за жизнен стандарт, възпитание, традиции и реклама. Демотиваторите действат като пълна противоположност на мотивационните плакати и носят комичен смисъл.

Първият демотиватор е създаден от американци като пародия на мотивационните плакати (широко разпространена практика там). Целта им е била да образоват младите хора и да мотивират хората за определени действия. Мотивационните плакати, въпреки съдържащата се в тях информация с характер на инструкция, обичайно са скучни и предизвикват у хората апатия и безразличие.

Аматьори решават да се пошегуват, превръщайки едни скучни постери в отлична алтернатива – плакати, съставени на същия принцип, но различаващи се по посланията и емоциите, които те предизвикват.

демотиватори

Питате се какви са разликите между мотиваторите и демотиваторите?

Мотиваторите са плакати, внушаващи радост от живота и съдържат послания, призвани да възпитават в ценности. Ролята им е била да мотивират хората да вършат добри дела и да предизвикват у тях положителин емоции. Мотиваторите обикновено са с ярки цветове, с изображения на щастливи хора, животни, красиви пейзажи с подходящ надпис.

Тяхна пълна противоположност са демотиваторите. Демотиваторите са снимки в черна рамка, в долната част на които са поставени иронични, саркастични, или просто смешни надписи. За разлика от „светлото чувство“ в мотиваторите, те носят отрицателен заряд: подигравка, сарказъм, ирония, черен хумор. И, странно, нo те се оказват много по-въздействащи и бързо стават популярни.

В момента интернет е залят с всякакви снимки/картинки с надписи, повечето далеч от основните характеристики за демотиватори. Находчиви, или не, забавни, или недотам, майсторски или дилетантски – всички те са правени с цел да осмеят нещо, да бръкнат в раната с пръст, или просто да ни забавляват. Срещу което не възразяваме!

демотиватори
демотиватори кефче
кефче демотиватори
демотиватори

Споделете с приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *